دولت چه مزایایی جهت حمایت از شرکت های دانش بنیان در نظر گرفته است؟
مزایای شرکت های دانش بنیان و حمایت های قانونی از این موسسات موضوعی است که در این نوشتار به آن می پردازیم. در حال حاضر شرکتهای دانشبنیان ارتباط مستقیمی با توسعه و رشد اقتصادی کشور دارند. این شرکتها با خدمات ارزنده خود میتوانند نقش مهمی در افزایش اشتغال، درآمدزایی و ارتقا علم و دانش در کشور داشته باشند. به همین دلیل قانونگذار تسهیلات ویژهای را به چنین شرکت هایی اختصاص می دهد. در این مطلب از مجله اینترنتی بامکوک (بانک اطلاعات محل کسب و کار) با ما همراه شوید تا برخی از مهمترین مزایای شرکت های دانش بنیان را عنوان کنیم.
مزایا و تسهیلات دولت برای شرکت های دانش بنیان
«قانون حمایت از شرکتها و موسسات دانشبنیان و تجاریسازی نوآوری و اختراعات» که در سال 1389 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است، آغازی بر گستردهترین برنامه حمایتی دولت از شرکتها و موسسات دانشبنیان است.
طبق قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان روش های متنوعی برای حمایت از این نوع شرکت ها در نظر گرفته شده است. در حال حاضر دولت تحت 110 عنوان خدمت، شرکت های دانش بنیان را مورد حمایت قرار می دهد. برخی از این خدمات و مزایا به شرح ذیل است.
تسهیلات
شرکت های دانش بنیان می توانند از انواع تسهیلات دولتی با نظارت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برای توسعه کسب و کار خود بهره مند شوند.
برای مثال و با استناد به اخبار منتشره در وبسایت مرکز شرکت های دانش بنیان، بر اساس تفاهمنامه همکاری بین معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاست جمهوری و بانک قرض الحسنه مهر ایران رسید، بانک قرضالحسنه مهر ایران با بهرهمندی از ظرفیتها و قابلیتهای موجود و به منظور توسعه همکاریهای مشترک با معاونت علمی، نسبت به تخصیص حداکثر ۱۰۰۰ فقره وام اشخاص حقوقی به شرکتهای دانشبنیان و فناور با معرفی معاونت علمی یا صندوق توسعه فناوریهای نوین تا سقف ۵ میلیارد ریال با دوره بازپرداخت ۲۴ ماه تامین مالی اقدام میکند.
۲۰۰ فقره از این وامها، به شرکتهای دانشبنیان و فناور مستقر در پارک فناوری پردیس و ۸۰۰ فقره دیگر به شرکتهای برتر مستقر در پارکهای علم و فناوری و مراکز برتر در سراسر کشور اختصاص خواهد یافت.
قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان
برای حمایت از این شرکتها، صندوقی به نام نوآوری و شکوفایی تحت عنوان نهاد مالی ویژه حمایت از شرکتهای دانش بنیان تاسیس شده است. کمک های این صندوق به چهار بخش تسهیلات مالی، ضمانت نامه، سرمایه گذاری و توانمندسازی (کمک بلاعوض) می شود. منابع مالی صندوق نوآوری و شکوفایی شامل کمک های شرکت های دولتی، شهرداری ها، نهادهای عمومی غیر دولتی و شرکت های وابسته و … می باشد. از جمله خدمات صندوق نوآوری و شکوفایی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تسهیلات (شامل نمونه سازی، ثبت اختراع، تجاری سازی، آماده سازی خطوط تولید، تجهیز کارگاهها و…)
- تسهیل روند دریافت ضمانتنامه از بانک ها و موسسات مالی( شامل پیش پرداخت، شرکت در مناقصات، حسن انجام کار، پوشش کسر وثیقه و…)
- سرمایه گذاری (شامل مشارکت در طرحهای سرمایهگذاری در حوزه فناوری و اطلاعات، حمایت از ارتقای زیست بوم فناوری کشور و…)
- توانمندسازی ( شامل خدمات حمایتی از استانداردها، خدمات یادگیری، خدمات تجاری سازی و…)
- حمایت از انتقال فناوری
- حمایت از صادرات کالاهای دانش بنیان
جهت آشنایی بیشتر با طرحهای حمایتی صندوق نوآوری و شکوفایی فایل پیوست را مطالعه کنید؛
معافیت های گمرکی
طبق ماده ۴ دستورالعمل اجرایی موضوع ماده ۲۲ آیین نامه اجرایی قانون در رابطه با حمایت از شرکت های دانش بنیان، معافیت های گمرکی برای کالاهای غیر تجاری به شرکتهای دانشبنیان تعلق خواهد گرفت. البته کالاهایی و محصولاتی که به صورت مستقیم برای فروش وارد کشور میشود شامل این قانون نمی باشد. اما برخی کالاهای غیر تجاری به تشخیص گمرک مشمول این نوع معافیت هستند از جمله:
- تجهیزات آزمایشگاهی، تست و کنترل کیفیت
- ماشین آلات خط تولید برای محصولات و کالاهای دانش بنیان
- کالای دانش بنیان با هدف معرفی مهندسی معکوس کالا
- قطعات مورد نیاز برای ساخت محصولات دانش بنیان
بیشتر بخوانید : آشنایی با شرکت های دانش بنیان
معافیت های مالی
شرکت های دانش بنیان از امتیازات ویژهای برای معافیت های ویژه مالیاتی برخوردار هستند.
دریافت جواز تاسیس و پروانه بهره برداری
بر اساس ماده ۸ قانون حمایت از شرکت ها و موسسات دانش بنیان، با وجود اینکه طبق مصوبات گذشته هیئت وزیران ممنوعیت و محدودیت هایی برای بهره برداری برخی شرکت ها تا شعاع ۱۲۰ کیلومتری تهران و سایر شهرهای بزرگ لحاظ شده است اما شرکت های دانش بنیان با رعایت شرایط و مقررات زیست محیطی می توانند در محدوده شهر تهران و دیگر شهرها مستقر شوند. بنابراین برای این شرکت ها مجوز های لازم برای تاسیس و پروانه بهره برداری صادر می گردد.
حمایت از ساخت داخلی کالاهای دانش بنیان
معاونت علمی با هدف حمایت از کالاهای دانش بنیان ساخت ایران، حمایت هایی به شرح ذیل را ارائه می دهد:
- ممنوعیت خرید کالای خارجی که دارای تولید داخلی می باشد
- اصلاح تعرفه های گمرکی
- نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ساخت ایران
- تسهیل معاملات شرکت های نفت، گاز و پتروشیمی
- مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات
بیمه تامین اجتماعی
طبق توافقاتی که سازمان تامین اجتماعی با موسسات دانش بنیان انجام داشته است این شرکت ها و موسسات می توانند از تسهیلات ذیل بخشنامههای ۱۴.۳ و ۱۴.۹ درآمد بهره مند شوند. بنابراین در ارتباط با قراردادهای مرتبط با این بخشنامه ها، نیازی به پرداخت حق بیمه قراردادها نیست. البته بازرسی از دفاتر قانونی انجام خواهد گرفت.
حمایت دستگاه های مختلف از شرکت های دانش بنیان
بر اساس قراردادهای همکاری معاونت علمی و فناوری با برخی از سازمان ها و نهادهای مختلف، این دستگاه ها تسهیل خدمات زیر را برای شرکت های دانش بنیان فراهم می کنند.
- تسهیلات سربازی کارکنان شرکت های دانش بنیان
- خدمات بیمه تکمیلی درمان
- واگذاری اراضی شهرک های صنعتی
- تامین مالی و تسهیلاتی
- ترویج فعالیتهای دانش بنیان
- حمایت از ورود شرکتهای دانشبنیان به بورس
- فن بازار ملی ایران
- گواهی انطباق و گواهینامه محصول برای کالاهای دانشبنیان
- تامین نیروی انسانی متخصص
- گواهی کاربری نهایی با هدف کانال خرید برجام
- استفاده از بودجه پژوهشی دستگاه های مختلف اجرایی
- حمایت های وزارت جهاد کشاورزی
- بسته حمایتی از شرکت های دانش بنیان در حوزه سلامت
بیشتر بخوانید : نکات مهمی که هنگام اجاره مغازه باید بدانیم
برنامه جامع گسترش کسب و کارهای دانش بنیان
معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برنامه های جامع توسعه و گسترش کسب و کار موسسات دانش بنیان را در بسته های حمایتی از جمله موارد ذیل ارائه می دهد.
- مشاوره های تخصصی کسب و کار
- وبینار
- خدمات تجاری سازی و توانمندسازی
- فروش اقساطی کالا و محصولات دانش بنیان
- نشست های پرسش و پاسخ
- انواع خدمات توانمندسازی
حمایت از صادرات
از دیگر مزایای حمایتی که دولت برای شرکت های دانش بنیان قرار داده است پشتیبانی و اختصاص مزایایی برای صادرات کالاهای دانش بنیان اشاره کرد. در این راستا خدمات زیر ارائه می شود.
- حمایت از ابزارهای اطلاع رسانی و تبلیغاتی
- منتورینگ و مشاوره صادرات
- اخذ گواهینامه ها و مجوزها های بین المللی، ثبت دارو
- حمایت از اعزام و پذیرش هیئت های تجاری
- تسهیل در فرآیند تامین مالی
- ایجاد نمایشگاه های دائمی
- حضور در مناقصات
- مشاوره قراردادهای تبادل فناوری
- حمایت از واسطه های صادراتی
- خدمات تخصصی تبادل فناوری
- حضور مستقل موسسات و شرکت های دانش بنیان در نمایشگاههای خارجی تخصصی
- پارک علم و فناوری پردیس بزرگترین پارک علم و فناوری کشور
استقرار در پارک های علم و فناوری
شرکت های دانش بنیان برای استقرار در پارکهای علم و فناوری نسبت به سایر شرکت ها، موسسات و کسب و کارها دارای اولویت هستند.
بیشتر بخوانید : سرقفلی مغازه جیست ؟
مزیت برای اعضای هیئت علمی
یکی از مهمترین مزایای دانش بنیان شدن مربوط به اعضای هیئت علمی دانشگاه های آزاد و دانشگاه های سراسری کشور می باشد. در واقع افراد با عضویت در هیئت مدیره یا سهامداری شرکت های دانش بنیان می توانند امتیازات ویژهای برای ارتقاء درجه علمی خود دریافت کنند.
دوره های آموزشی
شرکت های دانش بنیان برای برگزاری دوره های آموزشی، خریداری نرم افزار، حضور در نمایشگاه های داخلی و خارجی، پخش آگهی در صدا و سیما، صدور ضمانتنامه بانکی، اعطای وام های بلاعوض و غیره شامل تخفیفات ویژه ای می شوند.
جمع بندی؛
شما در این مطلب با موضوع مزایای حمایتی دولت از شرکت های دانش بنیان از مجله اینترنتی بامکوک (بانک اطلاعات محل کسب و کار) همراه ما بودید. همان طور که عنوان شد بهره مندی از حمایت های مالی دولت، تسهیلات بانکی، تسهیل مشارکت در معاملات، بهره مندی از اولویت های خاص در معاملات، برخورداری از تسهیلات بانکی، بهره مندی از پوشش بیمهای و تسهیل مشارکت در معاملات از جمله مهمترین مزایای دانش بنیان بودن شرکت و موسسات مختلف است.
در حال حاضر در برخی کشورهای در حال توسعه از جمله ایران اقتصاد های فیزیکی بیشتر مورد توجه قرار می گیرد. این در حالی است که در کشورهای توسعه یافته دانش، علم و توان ذهنی اشخاص بیشتر مورد توجه و حمایت های قانون گذاران قرار دارد. بنابراین لازم است که به خلاقیت ها، اختراعات، نوآوری و به صورت کلی ایده های تجاری سازی توجه بیشتری شود. مسلماً چنین نگرشی نقش مهمی در رشد و توسعه اقتصادی کشور دارد و کشور را در زمینه فناوری و تکنولوژی به سطح مطلوبی از پیشرفت خواهد رساند.