کتحتما تاکنون با اصطلاح شرکت های دانش بنیان مواجه شده اید. ثبت شرکت دانش بنیان مراحل مختلفی دارد. با توجه به تخصصی بودن شرایط این شرکت ها نحوه ثبت شرکت دانش بنیان نیز متفاوت است. با ما در این مقاله از مجله اینترنتی بامکوک ” بانک اطلاعات محل و کسب و کار “ همراه شوید تا شما را با شرکت های دانش بنیان و مراحل ثبت آن ها آشنا کنیم.
تعریف شرکت دانش بنیان
در ابتدا قبل از این که مراحل ثبت شرکت دانش بنیان را توضیح دهیم لازم است که بدانیم شرکت دانش بنیان چیست یا به چه موسسه هایی دانش بنیان اطلاق می شود؟
بر اساس ماده ۲ قانون حمایت از شرکت ها و موسسات دانش بنیان و همچنین تجاریسازی نوآوریها و اختراعات مصوب مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۸۹ شرکت یا موسسه دانش بنیان به آن دسته از شرکتهایی اطلاق می شود که در زمینه توسعه و کاربرد اختراع و نوآوری و همچنین تجاری سازی نتایج تحقیقات و توسعه از جمله طراحی و تولید کالا و خدمات مختلف در حوزه فناوری های برتر با ارزش افزوده بالا فعالیت می کنند.
شرکت دانش بنیان در واقع مجموعه ای از افراد متخصص و تحصیل کرده است که در یک زمینه خاص و تخصصی اقدام به تولید اطلاعات داده های ارزشمند می کنند. بنابراین میتوان گفت خروجی و محصول شرکت دانش بنیان قسمت اطلاعات می باشد که منبع اصلی درآمد زایی آ است.
بیشتر بخوانید : نکات مهمی که هنگام اجاره مغازه باید بدانیم
در واقع شرکت های دانش بنیان کار تولید یا خدمات و کالای خاصی ارائه نمی دهد که نیاز به زمین یا ماشین آلات و تجهیزات خاصی داشته باشد. یکی از موضوعات مهم در ارتباط با شرکت دانش بنیان مالکیت معنوی محصولات است که به نوعی جز دغدغه های مهم شرکت های دانشبنیان نیز به شمار میرود. بنابراین حفظ حقوق تمام اطلاعات به عنوان یک دارایی غیر قابل لمس یکی از مهمترین موضوعاتی است که در شرکت های دانش بنیان مطرح است.
از دیگر مشخصات و ویژگی های شرکت دانش بنیان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- ارائه ایده های مختلف برای حل مسائل گوناگون
- قدرت رقابت بالا نسبت به سایر شرکت ها
- اختصاص بودجه برای افزایش دانش و علم و دانش نیروی کار
- جایگاه برتر ارزش های معنوی نسبت به ارزش های مادی و…
این ویژگی ها در نحوه ثبت شرکت دانش بنیان هم مورد توجه قرار می گیرد. اگر شما نیز می خواهید شرکت دانش بنیان خود را تاسیس کنید باید وجه تفاوت فعالیت خود را بشناسید تا بتوانید بعد از ثبت شرکت دانش بنیان بهترین کارایی و بازدهی را به همراه داشته باشید.
هدف از تاسیس شرکت دانش بنیان چیست؟
شرکت های دانش بنیان با اهداف معنوی و مادی زیادی راه اندازی میشود. هم افزایی علم و دانش، توسعه اقتصادی دانش محور و بهرهبرداری از پتانسیلهای دانشگاه و مراکز آموزش عالی مورد تایید وزارت علوم و تحقیقات و… از جمله مهمترین اهداف شرکت بن دانش بنیان به شمار می رود.
در واقع دورنگاه و چشم انداز برای تحقق اهداف علمی کشور از جمله اختراعات و نوآوری ها و تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه به عنوان جزیی از اهداف طراحی کالا و خدمات و محصولات دانش بنیان شکل گرفته است. در موسسات و شرکت های دانش بنیان تلاش میشود با ایده پردازی های خلاقانه و جدید، برترین محصولات و خدمات به جامعه عرضه شود. بنابراین نحوه ثبت شرکت دانش بنیان نیز همگام با اهداف معنوی و متعالی این نوع شرکت ها مراحل خاصی را در پی دارد.
چه شرکتی دانش بنیان است؟
شرکت های متقاضی برای تکمیل فرم درخواست باید از طریق سایت مخصوص شرکت اقدام نمایند. پس از ارجاع طرح ها به ستاد، مراحل رسیدگی به آن هر دو ماه یک بار انجام می شود. تمام اطلاعات مربوط به سهامداران، رزومه شرکت، اعضای هیئت مدیره و افراد درون سازمان مورد بررسی قرار می گیرد. در نهایت مشخص میشود که شرکت شرایط دانش بنیان شدن را دارد یا خیر.
برای تشخیص شرکت های دانش بنیان شاخصه های متفاوتی ارائه شده است. که در یک دسته بندی کلی به شاخصه های عمومی و شاخصه های اختصاصی تقسیم بندی می شود. شرکت های متقاضی ثبت علاوه بر داشتن ویژگی های و شاخصه های عمومی باید حداقل یکی از سه شاخص اختصاصی را نیز داشته باشند. در ادامه مطلب هر کدام از این موارد را بررسی می کنیم.
شاخصه های عمومی
داشتن شاخصه های عمومی برای ثبت شرکت های دانش بنیان لازم است. البته این شرایط تنها برای بخشی از افراد حاضر در شرکت لازم می باشد. در نظر داشته باشید که شاخصه های عمومی بر اساس نوع احراز افراد ممکن است کمی متفاوت باشد.
به طور کلی برای ثبت شرکت دانش بنیان اعضای هیئت مدیره می بایست حداقل دو مورد از شرایط ذیل را داشته باشند:
- داشتن حداقل مدرک کارشناسی
- حداقل سه سال سابقه کار علمی یا فعالیت در حوزه تخصصی شرکت
- دارای حداقل یک اختراع ثبت و ارزیابی شده داخلی یا یک اختراع بین المللی در ارتباط با حوزه فعالیت شرکت
- حداقل نیمی از درآمد شرکت در طی یک سال مالی گذشته ناشی از عرضه و فروش کالا، خدمات و فناوری دانش بنیان از طریق قرارداد رسمی (منظور از خدمات در حوزه تحقیق و توسعه و طراحی های مهندسی در ارتباط با کالاهای دانش بنیان می باشد)
تبصره: اگر شرکتی در حالت تجاری سازی اولین کالای دانش بنیان خود باشد و استانداردهای لازم را از مراجع ذیصلاح داخلی و بین المللی کسب کرده باشد؛ همچنین تولید پایلوت موفقی داشته باشد و دارای بازار تولید مطمئن یا اعلام نیاز معتبر همراه با ارائه قرارداد تولید کالا داشته باشد مستثنا از رعایت بند یک و دو می باشد. - برای حداقل سه نفر از کارکنان تمام وقت شرکت، سابقه بیمه پرداختی به مدت حداقل شش ماه
بیشتر بخوانید : سرقفلی مغازه جیست ؟
شاخصه های اختصاصی
شرکت متقاضی ثبت دانش بنیان علاوه بر دارا بودن شرایط و شاخصه های عمومی باید در
یکی از دسته های ذیل واجد شرایط باشد. از جمله :
- شرکت تولید کننده کالاهای دانشبنیان
- شرکت می بایست تولیدکننده کالای دانش بنیان طبق فهرست کالا های دانش بنیان مصوب در کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت ها و موسسات دانش بنیان و نظارت بر اجرا باشد.
مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت دانش بنیان
از اولین مراحل ثبت شرکت دانش بنیان ارائه مدارک لازم برای ثبت می باشد. این مدارک شامل موارد زیر است:
- رزومه شرکت
- آخرین اظهارنامه مالیاتی که به سازمان امور مالیاتی کشور ارسال شده است
- آخرین لیست بیمه شرکت و خلاصه ای از وضعیت حقوق، دستمزد و مزایا
مراحل ثبت شرکت دانش بنیان
اولین مرحله در ثبت شرکت دانش بنیان، ثبت شرکت یا موسسه حقوقی خصوصی یا تعاونی می باشد. برای این امر لازم است که ابتدا شرکت به صورت معمولی در اداره ثبت شرکت های سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به ثبت برسد. ثبت شرکت دانش بنیان مانند سایر شرکت هاست و هیچ تفاوتی با دیگر شرکتها و موسسات در این مرحله ندارد. در مرحله بعد شرکت متقاضی باید اقدامات لازم را برای دانش بنیادی خود انجام دهد تا بتوانند از مزایای قوانین حمایت از این شرک بهره مند شود.
بنابراین لازم است که از طریق سامانه دانش بنیان ثبت نام کرده تا ارزیابی های اولیه در این زمینه انجام شود. در صورت موفقیت آمیز بودن ثبت اولیه، مراحل ارزیابی از طریق کارگروه ارزیابی و تشخیص شرکت ها و موسسات دانش بنیان و نظارت بر اجرا انجام میشود و شرکت متقاضی به صندوق نوآوری و شکوفایی معرفی می شود. در ادامه شرکت طرح خود را برای استفاده از تسهیلات مربوطه با توجه به اساسنامه صندوق ارائه می دهد.
شرکت متقاضی بعد از تولید کالا و ارائه خدمات دانش بنیان یا عرضه نمونه آزمایشگاهی ( برای شرکت های نوپا) بر اساس آیین نامه مصوب کارگروه ارزیابی می شود. در نهایت برای مدتی محدود می توانند از مزایا و تسهیلات قانونی استفاده نمایند و در صورت تمایل برای تمدید زمان استفاده از این تسهیلات دوباره مورد ارزیابی قرار می گیرند.
سخن پایانی؛
شما در این مطلب از مجله اینترنتی بامکوک «بانک اطلاعات محل و کسب و کار همراه ما بودید. همان طور که عنوان شد این شربا اهداف مادی و معنوی فراوانی ایجاد می شوند. محصولات و خدمات آن ها در صورت حمایت و تایید نتیجه شگفت انگیزی دارد. نحوه ثبت شرکت دانشبنیان نیز در مراحل اولیه شبیه شرکت های عمومی است.
اما در ادامه فرایند ثبت شرکت دانش بنیان با مراجعه به سایت مراحل قانونی خاصی دارد که باید تا رسیدن به مرحله ثبت نهایی باید مرحله به مرحله طی شود. خدمات شرکت های دانشبنیان عامل مهمی در رونق بخش های مختلف فرهنگی، هنری، اقتصادی ،علمی و سیاسی کشور دارد. در پایان امیدواریم این مطلب برای شما مفید بوده باشد.