اجاره مغازه در تهران و دیگر شهرها همواره پیچیدگیهای خاص خود را داشته است. چرا که مغازه، مکانی است که فرد در آن به تجارت و کسب و کار مشغول میشود. پس هم صاحب ملک و هم مستأجر حساسیتهایی را در این باره به خرج میدهند. در این مقاله قصد داریم به درباره نکات مهمی که باید هنگام اجاره مغازه بدانید بپردازیم . پس اگر شما هم جز افرادی هستید که در تصمیم به اجاره ملک دارید یا به این موضوع علاقه مند هستید با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
نکات مهمی که باید هنگام اجاره مغازه بدانید
مغازه از انواع کاربری ملک است که قرارداد آن با قراردادهای مسکونی فرق دارد. تفاوت این قرارداد به خاطر نوع کاربری ملک است. حتی نوع کاربری نیز بر مبلغ اجارهبها نیز تأثیر میگذارد. در ادامه برخی از نکات مهم در اجاره مغازه را با هم بررسی می کنیم.
1. نوع کاربری
ملک تجاری انواع مختلفی دارد. کاربری تجاری ممکن است از نوع فروشگاه مواد غذایی یا دارویی و داروخانه فعالیت داشته باشد. البته کاربریهای تجاری دیگری نیز وجود دارند که شامل: رستورانها، آرایشگاهها، مکانیکی، کافیشاپ و… هستند.
2. حق سرقفلی و نکات مهم اجاره مغازه
از موارد مهم در قراردادهای تجاری حق سرقفلی یا کسب و پیشه است. اگر حق سرقفلی وجود داشت باشد باید واضح و مشخص در قرارداد اجاره مغازه ذکر شود.
در قرارداد اجاره مغازه مستأجر بایستی مبلغی را بابت این سرقفلی به مالک بپردازد و این توافق صورت بگیرد که هر ساله این قرارداد با قیمت روز تمدید شود یا با همان قیمت قبلی به مستأجر اجاره داده شود. اگر قرارداد تمدید نشود مبلغ سرقفلی به قیمت روز به مستأجر پرداخت میشود.
3. منطقه جغرافیایی
از دیگر نکات مهم در قرارداد اجاره مغازه اهمیت منطقه جغرافیایی است . هدف کسب و کارهایی که در مغارهها فعالیت میکنند ، ارائه خدمات و محصولاتی است که جامعه به آن نیاز دارند. با توجه به این هدف، هر مغازه بایستی در منطقه جغرافیایی فعالیت داشته باشد که بتواند نیازهای مردم آن منطقه را مرتفع کند. هر مغازهای نمیتواند در هر منطقهای فعالیت کند در صورتی که آن منطقه به فعالیت آن هیچ نیازی نداشته باشد. بنابراین این یکی از نکاتی است که قبل از عقد قرارداد اجاره مغازه باید به آن توجه داشت.
4. متراژ مغازه و نکات مهم اجاره مغازه
از دیگر نکات مهم در قرارداد اجاره مغازه به آن توجه داشت متراژ مغازه است. هر کسب و کاری به متراژ مخصوص خود نیاز دارد. مثلا برای راهاندازی بیزنیسهایی مثل رستوران، نمایشگاه ماشین، فروش لوازم خانگی متراژ مغازه باید بزرگتر باشد.
هر چقدر که متراژ مغازه کوچکتر باشد به همان نسبت اجارهبها نیز کمتر خواهد بود. به همین دلیل بسیاری از افراد برای اینکه کرایه کمتری بپردازند به دنبال مغازههایی با متراژ کوچکتر هستند. اگر اجناس مغازه این افراد زیاد باشد آنها را در یک انباری جدا نگهداری میکنند و اجارهبهای آن را نیز میپردازند که این کار برای آنها از نظر هزینه به صرفه خواهد بود.
بیشتر بخوانیم : دکور مغازه ؛ 7 نکته مهم در طراحی دکور مغازه که باید در نظر بگیرید
مواردی که در قرارداد اجاره مغازه باید به آن توجه کنید
1. مشخصات مورد اجاره
از جمله نکات مهم که باید در قرارداد اجاره مغازه ذکر شود، مشخصات کامل ملک با توجه به سند مالکیت است. تمام امکانات مغازه از جمله سیستم سرمایشی و گرمایشی، تهویه مطبوع، دکوراسیون و… نیز باید در متن قرارداد نوشته شود.
2. شرایط کار
هنگامی که در حال بستن قرارداد مغازه هستید تمام جزئیات و مواردی که در رابطه با کسب و کارتان نیاز است را به صاحب ملک بگویید. نوع اجناس، شرایط کار، ساعت ورود و خروج و… از جمله مواردی است که صاحب ملک نیاز است از طرف مستأجر بداند.
3. اجاره بها
مهم ترین نکات که در قرارداد اجاره مغازه باید بطور کامل قید شود اجاره بها و نوع پرداخت آن است. حالت اول این است که مستأجر مغازه را بصورت رهن کامل تحویل بگیرد که مبلغی به عنوان قرض الحسنه به صاحب ملک داده میشود. یا اینکه علاوه بر مبلغ پرداختی به عنوان قرض الحسنه، مبلغی نیز ماهیانه به عنوان اجارهبها به صاحب ملک پرداخت میشود. در هر حال باید یکی از این دو حالت را انتخاب کرده و به طور مشخص در قرارداد اجاره ذکر شود.