بامکوک مگ
جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.
خرید مغازه با سرقفلی یا مالکیت

خرید سرقفلی مغازه یا مالکیت آن؟

اگر قصد خرید یک ملک تجاری را داشته باشید حتما با اصطلاح سرقفلی رو به رو شدید و برایتان سوال شده که سرقفلی مغازه و

محتوای جدول

اگر قصد خرید یک ملک تجاری را داشته باشید حتما با اصطلاح سرقفلی رو به رو شدید و برایتان سوال شده که سرقفلی مغازه و اماکن تجاری چیست و چه تفاوتی با مالکیت آن دارد؟ یک مغازه را با سرقفلی بخریم بهتر است یا با مالکیت؟ اگر شما هم بدنبال جواب این سوال ها هستید تا آخر این مقاله از بامکوک (بانک اطلاعات محل کسب و کار) همراه ما باشید.

تفاوت سرقفلی یا مالکیت

اگر بخواهیم به بیان ساده مفهوم مالکیت و سرقفلی را بدون پرداختن به بحث‌های حقوقی توضیح دهیم، مالکیت عبارت است از، حق تمام و کمال یک شخص نسبت به ملک است و مالک حق هرگونه تصرف در مال خود را دارد اما سرقفلی به حقی گفته می‌شود که به فرد صاحب آن اجازه استفاده از منافع ملک را می‌دهد. به عبارت دیگر سرقفلی اجاره با شرایط بهتر و آسان تر است (البته صرفاً در اماکن تجاری)

خرید مغازه با سرقفلی یا مالکیت

شرایط خرید حق سرقفلی یک مغازه

خرید سرقفلی یک ملک تجاری معایب و مزایایی دارد که درادامه با آنها بیشتر آشنا می شویم. اما پیش از آن بهتر است با سرقفلی بیشتر آشنا شویم؛

اصطلاح سرقفلی فقط در اماکن تجاری موضوعیت دارد و در سایر کاربری‌ها مطرح نیست.

اصطلاح سرقفلی براساس قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1376 پیش‌بینی و مطرح شده است.

سرقفلی یک مغازه حقی است که درهنگام انعقاد قرارداد اجاره بین مالک مغازه و مستاجر در ازای وجه به مستاجر منتقل می‌شود.

زمانی که فردی مغازه ای را می خرد که پیش از آن کسی در آن مغازه فعالیتی نداشته است و فرد در آن شروع به کار می کند؛ می تواند آن مغازه را پس از مدتی بفروشد یا اجاره دهد یا حق سرقفلی آن را بفروشد.

زمانیکه صاحب ملک حق سرقفلی مغازه را به شخص دیگری می فروشد، بسیاری از اختیارات برای فروشنده باقی خواهد ماند.

این اختیارات شامل این موارد می شود:

  1. خریدار سرقفلی حق ندارد هیچ تغییری در مغازه، بدون اجازه فروشنده ایجاد کند.برای مثال خریدار برای تغییر رنگ، دکور و مواردی از این دست را باید اجازه مالک را داشته باشد.
  2. فرد حق ندارد سرقفلی مغازه را بدون اجازه فروشنده به شخص دیگری واگذار نماید.
  3. خریدار نمی تواند کسب و کار قبلی مغازه را تغییر دهد.
  4. مالک مغازه، حق مالکیت را به خریدار نمی فروشد؛ بلکه تنها حق سرقفلی را به وی واگذار می نماید.

بیشتر بخوانیم : فرق حق کسب و پیشه و سرقفلی

خرید مغازه با سرقفلی یا مالکیت

مزایای و معایب خرید سرقفلی یک مغازه

در حقیقت مزایای اصلی حق سرقفلی برای مالکان سرقفلی (مالک مغازه) است. زیرا زمانی که شما مالک سرقفلی باشید دارای حقوق زیادی خواهید بود.

اما محدودیت هایی خواهید داشت زیرا شما با اینکه حق سرقفلی را خریده اید اما مالک محسوب نمی شوید و نمی توانید بدون اجازه در ملک تغییرات ایجاد نماید. همچنین اجازه تغییر شغل را نخواهید داشت.

افراد مبلغ بالایی را بابت خرید سرقفلی پرداخت می‌ نمایند اما با وجود پرداخت مبلغ بالا همچنان برای برخی از اقداماتشان نیاز به اجازه مالک ملک را دارند. در واقع خیلی بهتر است که مالکیت مغازه را خریده باشید تا اینکه با خرید سرقفلی، همیشه شبیه به یک مستاجر بدون حق دخل و تصرف باشند.

این درست است که مستاجر مشکلی از بابت بیمه کردن مغازه و فروشندگانش نخواهد داشت اما در صورت تغییر شغل باید اجازه صاحب ملک را داشته باشد.از طرف دیگر هرگونه تغییری نیازمند رضایت مالک است. در غیر این صورت با شکایت مالک امکان پس گرفتن مغازه وجود دارد.

کلام آخر؛

اگر بخواهیم توضیحات فوق را بصورت مختصر و مفید بیان کنیم، توصیه می‌شود مغازه سرقفلی خریداری نکنید چراکه اکثر مزایای این روش معاملاتی برای مالک هستند. به عبارت دیگر اگر قصد دارید مغازه‌ای خریداری کنید تا کسب و کار خود را شروع و آن را رونق دهید خرید مغازه بصورت مالکیت کامل، مزایای بیشتری برای شما خواهد داشت. و با توجه به مشکلاتی که خرید مغازه سرقفلی دربر دارد مردم عموماً تمایلی به این نوع خرید و فروش مغازه ندارند.

8 دیدگاه

  1. تشکری

    مطلب مفیدی بود..

  2. بیات

    سلام
    مشکلی که بنده با مالک دارم بر سر نرخ اجاره‌بها سرقفلی است. داخل قرارداد قید شده هر سه سال به اجاره اضافه شود ولی متاسفانه مقدار آن مشخص نشده است و مالک پس از سه سال درخواست خارج از عرف نموده است. لطفاً راهنمایی بفرمایید که به چه میزان حق اضافه کردن دارد؟

    1. bamkok.mag

      با سلام؛
      اگر مبلغ پیشنهادی مالک خارج از عرف هست تقاضای کارشناسی نمایید، رسیدگی خواهد شد.

  3. مهدی بیات

    مطلب مفیدی بود..

  4. فرهمندی

    سلام و وقت بخیر
    صاحب سرقفلی یک مغازه و مالک همان مغازه بر سر انتخاب نوع شغل به توافق نمیرسند. صاحب سرقفلی قصد اجاره دادن دارد و نیاز به اجازه مالک دارد و طبق عرف حاضر است برای رضایت مبلغی را نیز به مالک بپردازد.
    ولی متاسفانه مالک با مشاغلی که برای اجاره کردن میایند موافقت نمیکند و الان چند ماه هست که مغازه خالیه آیا راهی قانونی برای رضایت گرفتن از مالک وجود دارد؟

    1. bamkok.mag

      عرفاً بحث رضایت بابت تغییر شغل بطور مطلق با مالک است ولی راه شکایت هم باز است.
      متاسفانه مغازه‌های زیادی در سطح کشور بدلیل همین مشکل سالهای طولانی تعطیل‌اند. مشاغل به اصطلاح تمیز با توجه به کسادی بازار کسب و کار دیگر قادر به پرداخت اجاره‌بها نبوده و فقط مشاغل پر سر و صدا مانند کارهای سنگبری، مکانیکی و موتورسازی شاید قادر باشند از پس هزینه‌ها بربیایند. عدم توافق مالک و صاحب سرقفلی در خصوص شغل جهت اجاره مغازه،‌ این اختلاف را در سطح بالایی بوجود آورده است.

  5. زاهدی

    با سلام؛
    صاحب سرقفلی یک مغازه قصد اجاره دادن مغازه با کسب اجازه از مالک را دارد. در قرارداد مالک مغازه موجر است محسوب می شود یا صاحب سرقفلی؟

    1. bamkok.mag

      صاحب سرقفلی در واقع خودش مستاجر است که با اذن مالک و تملک منافع، قادر به اجاره دادن مغازه به شخص دیگر به مدت معین است ولی در قرارداد موجر محسوب می‌شود.

دیدگاهتان را بنویسید

بخش های ضروری علامت گذاری شده اند *

مطالب مرتبط

اشتراک‌گذاری